Turnvereniging Wilskracht

Meedoen en inschrijven

Vanaf september kun je je weer inschrijven voor de Competitie en de Turnproeven. Inschrijven kun je doen via onze webwinkel.

De inschrijving voor de competitie van niveau D3 en keuzeoefenstof is een inschrijving voor twee voorwedstrijden en mogelijk één of twee finales. De inschrijving voor de competitie van niveau D4 is een inschrijving voor één voorwedstrijd en mogelijk één finale. Zorg dat je alle data vrijhoudt. Lees hieronder meer over de competitie.

Let op: Wanneer je je inschrijft voor de competitie is het niet meer mogelijk om je uit te schrijven. Je kunt helaas ook geen geld terug krijgen. Ook is het niet mogelijk je nog in te schrijven na de deadline, omdat het inschrijfsysteem dan de KNGU dan gesloten is. Zij maken geen uitzondering!

Als je meedoet aan een wedstrijd is het belangrijk dat je zo min mogelijk lessen mist. Je moet de oefenstof helemaal uit je hoofd kennen.

Schrijf je in voor de wedstrijden via de winkel

Leeftijdscategorieën

Lesrooster

Ons lesrooster is gebaseerd op de verschillende leeftijdscategorieën die bij het turnen worden gebruikt. Deze categorieën zijn verschillend voor jongens en meisjes.

Meisjesturnen

Meisjes die geboren zijn in het jaar 2012 behoren (in seizoen 2018/2019) tot de categorie Pre-pre-Instap, ook wel Basis genoemd. Meisjes uit 2011 zijn Pre-Instap. Deze meisjes doen in principe nog niet mee aan wedstrijden, behalve aan de Clubkampioenschappen.

Meisjes uit 2010 zijn Instap. Dit is dus het jaar dat je ‘instapt’ in de wedstrijden. Daarna volgen Pupil 1 (2009), Pupil 2 (2008), Jeugd 1 (2007), Jeugd 2 (2006), Junior (2005 en 2004) en Senior (2003+).

Jongensturnen

De jongste jongens, geboren in 2012 en 2011, vallen in de categorie Benjamin. In deze categorie beslist de lesgever of je mee mag doen aan de wedstrijden.

Daarna volgen Instap (2010 en 2009), Pupil (2008 en 2007), Jeugd (2006 en 2005), Junior 1 (2004 en 2003), Junior 2 (2002 en 2001) en Senior (2000+).

Competitie

Vanaf het jaar dat je 8 wordt, mag je meedoen aan de competitie. Dit is voor niveau D4 en voor de jongens een voorwedstrijd en (voor de winnaars) een finalewedstrijd in februari/maart/april in de Wethouder Verheijhal.

Voor meisjes die in niveau D3 of keuzeoefenstof turnen zijn er meerdere voorwedstrijden die in november beginnen. Zij kunnen doorstormen naar de Amsterdamse Finale of de regio- of districtfinales.

Voor de competitie moet je je bijtijds inschrijven. Hierover krijg je in de les een brief mee aan het begin van het seizoen.

Clubkampioenschappen

In juni heeft Wilskracht Clubkampioenschappen. Hier turn je tegen andere kinderen van Wilskracht die hetzelfde niveau en dezelfde leeftijd hebben. Kinderen van 6 mogen hier ook aan meedoen, zelfs als zij pas een paar weken op turnen zitten.

Het is een hele gezellige wedstrijd en erg laagdrempelig. Kinderen die buiten de top 3 vallen, krijgen een snoepmedaille, dus ook zij gaan niet met lege handen naar huis!

Turnproeven

Elk jaar behalen een heleboel Amsterdamse jongens en meisjes hun turndiploma bij de Turnproeven. Een beetje zoals bij zwemles. Een diploma behaal je door op elk toestel een voldoende hoge score te behalen. De Turnproeven zijn dus geen competitie waar je een medaille of beker kunt winnen. De Turnproeven zijn bedoeld voor recreatieturnsters uit (de omgeving van) Amsterdam. De meisjes kunnen een diploma halen in de niveaus D5 en D4.

Omdat wij de Turnproeven zelf organiseren zijn er veel vrijwilligers nodig op deze dag. Kun je ons helpen met bijvoorbeeld opbouwen of afbouwen, de kassa beheren, de muziek verzorgen, koffie schenken, of diploma’s schrijven? Stuur dan een mailtje naar info@tvwilskracht.nl. Zonder vrijwilligers kan de wedstrijd niet doorgaan!

Niveaus

Recreatieturnen en wedstrijdturnen

Bij Wilskracht hebben we recreatiegroepen en wedstrijdgroepen. Meisjes uit de recreatiegroepen turnen in niveau D5 of D4. Zij mogen zelf kiezen of ze aan wedstrijden willen deelnemen. Wel raden we iedereen aan om aan de Clubkampioenschappen mee te doen, omdat dit een erg leuke ervaring is en een mooi doel om naartoe te werken in de lessen. Meisjes uit de wedstrijdgroepen turnen in niveau D3 en de oudere meisjes turnen keuzeoefenstof.

In niveau D5 kun je meedoen aan de Turnproeven en Clubkampioenschappen. In niveau D4 kun je daarnaast ook deelnemen aan de competitie in de Wethouder Verheijhal. Als je in de wedstrijdgroep op donderdag of vrijdag zit, turn je in niveau D3 en kun je meedoen aan de competitie in de SportXperience hal en aan de Clubkampioenschappen. Meisjes uit het Talentengroepje doen in principe nog niet mee aan wedstrijden, behalve aan de Clubkampioenschappen.

D5

Niveau D5 is ontwikkeld door Wilskracht zelf. De oefenstof is geschikt voor beginners en meisjes voor wie D4 te moeilijk is. D5 kan geturnd worden door meisjes in de categorie Basis, Pré-Instap, Instap, Pupil1, Pupil2 en Jeugd1. Je kunt in dit niveau meedoen aan de Turnproeven en de Clubkampioenschappen.

D4

Niveau D4 is oefenstof waarmee je aan de competitie kunt deelnemen. Je kunt dit niveau in principe turnen als je 1 uurtje per week traint. D4 kan geturnd worden door meisjes in de categorie Pré-Instap, Instap, Pupil1, Pupil2, Jeugd1 en ouder. Als je D4 turnt kun je deelnemen aan de Turnproeven, Bronzen Balk, de D4 competitie en de Clubkampioenschappen.

D3

Heb je talent voor turnen en vind je het leuk om hard te oefenen, dan kun je niveau D3 gaan turnen. Hiervoor zijn 1 tot 3 trainingsuren per week voldoende. Je kunt dan aan de D3 competitie deelnemen en natuurlijk aan de Clubkampioenschappen. D3 kan geturnd worden door meisjes in de categorie Instap, Pupil1, Pupil2, Jeugd1 en ouder.

Meisjes uit het Talentengroepje (Pre-pre-Instap en Pre-Instap) trainen om in niveau D3 te gaan turnen.

Keuzeoefenstof

Ben je 12 jaar en heb je in niveau D3 geturnd, dan kun je keuzeoefenstof gaan turnen. (De andere 12+ meisjes kunnen D3 of D4 uit categorie Jeugd 1 turnen) Keuzeoefenstof is er in divisie 7, 6 en 5. Divisie 5 staat in principe gelijk aan niveau D2 en divisie 6 aan D3.

Jongensturnen

Jongens kunnen bij Wilskracht turnen in de niveaus 17 t/m 11. In principe doe je elk jaar een moeilijker niveau. Het is niet altijd zo dat je begint bij niveau 17. Als je al wat ouder bent, of snel leert kun je ook in een hoger niveau beginnen. De jongens kunnen allemaal meedoen aan de recreatiewedstrijden in de Wethouder Verheijhal.

Niveau omhoog

Voor meisjes zijn er minder verschillende niveaus, maar elk niveau wordt moeilijker naarmate je ouder wordt. Zo is Instap D4 moeilijker dan Pré Instap D4. Je kan dus jarenlang in hetzelfde niveau blijven zitten. In welk niveau je wordt ingedeeld hangt af van je aanleg voor turnen en het aantal trainingsuren.