Alles over wedstrijden

De verschillende wedstrijden

Lees hier meer informatie over de verschillende wedstrijden: de Competitie, de Turnproeven en de Clubkampioenschappen.

Let op: Wanneer je je inschrijft voor de competitie is het niet meer mogelijk om je uit te schrijven. Je kunt helaas ook geen geld terug krijgen. Ook is het niet mogelijk je nog in te schrijven na de deadline, omdat het inschrijfsysteem dan de KNGU dan gesloten is. Zij maken geen uitzondering!

Als je meedoet aan een wedstrijd is het belangrijk dat je zo min mogelijk lessen mist. Je moet de oefenstof helemaal uit je hoofd kennen.

Verderop op deze pagina lees je alles over de verschillende categorieën en niveaus.

Competitie

Vanaf het jaar dat je 8 wordt, mag je meedoen aan de competitie. Dit is voor niveau D4 en voor de jongens een voorwedstrijd en (voor de winnaars) een finalewedstrijd in februari/maart/april in de Wethouder Verheijhal.

Voor meisjes die in niveau D3 of keuze oefenstof turnen zijn er meerdere voorwedstrijden die in november beginnen. Zij kunnen doorstormen naar de Amsterdamse Finale of de regio- of districtfinales. Voor de competitie moet je je bijtijds inschrijven. De uiterlijke inschrijfdatum voor D3 en keuze oefenstof is 25 september.

Turnproeven

Elk jaar behalen een heleboel Amsterdamse jongens en meisjes hun turndiploma bij de Turnproeven. Een beetje zoals bij zwemles. Een diploma behaal je door op elk toestel een voldoende hoge score te behalen. De Turnproeven zijn dus geen competitie waar je een medaille of beker kunt winnen. De Turnproeven zijn bedoeld voor recreatieturn(st)ers uit (de omgeving van) Amsterdam. De meisjes kunnen een diploma halen in de niveaus D5 en D4, de jongens in alle niveaus vanaf niveau 23.

Omdat wij de Turnproeven zelf organiseren zijn er veel vrijwilligers nodig op deze dag. Kun je ons helpen met bijvoorbeeld opbouwen of afbouwen, de kassa beheren, de muziek verzorgen, koffie schenken, of diploma’s schrijven? Stuur dan een mailtje naar info@tvwilskracht.nl. Zonder vrijwilligers kan de wedstrijd niet doorgaan!

Clubkampioenschappen

In juni zijn bij Wilskracht elk jaar de Clubkampioenschappen. Kinderen van 6 mogen hier ook aan meedoen, zelfs als zij pas een paar weken op turnen zitten. Je turnt een wedstrijd tegen kinderen die even oud zijn en hetzelfde niveau turnen.

De Clubkampioenschappen is een hele gezellige wedstrijd en erg laagdrempelig. Kinderen die buiten de top 3 vallen, krijgen een snoepmedaille, dus ook zij gaan niet met lege handen naar huis! Het is een goed moment om aan je ouders te laten zien wat je geleerd hebt het afgelopen jaar en een leuke seizoensafsluiting. Daarom hopen we dat alle turners en turnsters meedoen!

Categorieën meisjes

Meisjes die geboren zijn in het jaar 2012 behoren (in seizoen 2018/2019) tot de categorie Pre-pre-Instap, ook wel Basis genoemd. Meisjes uit 2011 zijn Pre-Instap. Deze meisjes doen in principe nog niet mee aan wedstrijden, behalve aan de Clubkampioenschappen.

Meisjes uit 2010 zijn Instap. Dit is dus het jaar dat je ‘instapt’ in de wedstrijden. Daarna volgen Pupil 1 (2009), Pupil 2 (2008), Jeugd 1 (2007), Jeugd 2 (2006), Junior (2005 en 2004) en Senior (2003+).

Niveaus meisjes

D5

Niveau D5 is ontwikkeld door Wilskracht zelf. De oefenstof is geschikt voor beginners en meisjes voor wie D4 te moeilijk is. D5 kan geturnd worden door meisjes in de categorie Basis, Pré-Instap, Instap, Pupil1, Pupil2 en Jeugd1. Je kunt in dit niveau meedoen aan de Turnproeven en de Clubkampioenschappen.

D4

Niveau D4 is oefenstof waarmee je aan de competitie kunt deelnemen. Je kunt dit niveau in principe turnen als je 1 uurtje per week traint. D4 kan geturnd worden door meisjes in de categorie Pré-Instap, Instap, Pupil1, Pupil2, Jeugd1 en ouder. Als je D4 turnt kun je deelnemen aan de Turnproeven, Bronzen Balk, de D4 competitie en de Clubkampioenschappen.

D3

Heb je talent voor turnen en vind je het leuk om hard te oefenen, dan kun je niveau D3 gaan turnen. Hiervoor zijn 1 tot 3 trainingsuren per week voldoende. Je kunt dan aan de D3 competitie deelnemen en natuurlijk aan de Clubkampioenschappen. D3 kan geturnd worden door meisjes in de categorie Instap, Pupil1, Pupil2, Jeugd1 en ouder.

Meisjes uit het Talentengroepje (Pre-pre-Instap en Pre-Instap) trainen om in niveau D3 te gaan turnen.

Keuze oefenstof

Ben je 12 jaar en heb je in niveau D3 geturnd, dan kun je keuze oefenstof gaan turnen. (De andere 12+ meisjes kunnen D3 of D4 uit categorie Jeugd 1 turnen) Keuze oefenstof is er in divisie 7, 6 en 5. Divisie 5 staat in principe gelijk aan niveau D2 en divisie 6 aan D3.

Categorieën jongens

De jongste jongens, geboren in 2012 en 2011, vallen in de categorie Benjamin. In deze categorie beslist de lesgever of je mee mag doen aan de wedstrijden.

Daarna volgen Instap (2010 en 2009), Pupil (2008 en 2007), Jeugd (2006 en 2005), Junior 1 (2004 en 2003), Junior 2 (2002 en 2001) en Senior (2000+).

Niveaus jongens

Jongens kunnen bij Wilskracht turnen in de niveaus 23 t/m 13. In principe doe je elk jaar een moeilijker niveau. Het is niet altijd zo dat je begint bij niveau 23. Als je al wat ouder bent, of snel leert kun je ook in een hoger niveau beginnen. De jongens kunnen allemaal meedoen aan de recreatiewedstrijden in de Wethouder Verheijhal.

Welke wedstrijden?

Bij Wilskracht hebben we D5/D4 groepen en D3/keuzegroepen. Meisjes uit de D5/D4 groepen mogen zelf kiezen of ze aan wedstrijden willen deelnemen. Wel raden we iedereen aan om aan de Clubkampioenschappen mee te doen, omdat dit een erg leuke ervaring is en een mooi doel om naartoe te werken in de lessen.

In niveau D5 kun je meedoen aan de Turnproeven en Clubkampioenschappen. In niveau D4 kun je daarnaast ook deelnemen aan de competitie in de Wethouder Verheijhal.

Als je niveau D3 of keuze oefenstof turnt en kun je meedoen aan de competitie in de SportXperience hal en aan de Clubkampioenschappen. Meisjes uit het Talentengroepje doen in principe nog niet mee aan wedstrijden, behalve aan de Clubkampioenschappen.

Niveau omhoog

Voor meisjes zijn er minder verschillende niveaus, maar elk niveau wordt moeilijker naarmate je ouder wordt. Zo is Instap D4 moeilijker dan Pré Instap D4. Je kan dus jarenlang in hetzelfde niveau blijven zitten. In welk niveau je wordt ingedeeld hangt af van je aanleg voor turnen en het aantal trainingsuren.